Laat een reactie achter!

26 comments

 1. Richard de Rooij schreef:

  Na een “slap” patatavontuur wil ik het goed en smakelijk doen. Ga het nu zeker nog eens proberen. Bedankt voor de uitleg.

 2. Jac Hager schreef:

  Bak altijd volgens recept van Peter Gossens (3* kok B)
  Gesneden frites zeer goed (2-3 keer) wassen om zetmeel te verwijderen.
  Dan goed afdrogen.
  Voorbakken 160gr in Ossewit.
  Afkoelen en later afbakken 180 gr Arachide olie.
  Perfekt.

 3. Olaf schreef:

  Eindelijk een erg goede uitleg.
  Dank je.

  GR Olaf

 4. Jan Patat schreef:

  Bij veel online-tips lees je veel over het voor- en afbakken. De keuze van de juiste aardappel krijgt geheel ten onrechte minder aandacht. Gelukkig hier wel!

 5. antonie admiraal schreef:

  Ik ben gek op zelf gemaakte patat, maar ik bak dan veel voor en vriest ze in.
  het gewenste resultaat later als ik de patat gaat gebruiken is niet altijd geweldig.
  Kan ik zelf gemaakt patat wel invriezen?
  soja wat is dan de gewenste werkwijze en de goede aardappel ervoor?
  Het lijkt mij de agrio, maar misschien zie ik het verkeerd.

  gr
  Ton

  • Carlo schreef:

   Beste Ton,

   Gebruik een relatief droge, bloemige aardappel als bijvoorbeeld de Agria. Dan zit je in ieder geval goed met de aardappel. Wat betreft het invriezen: het grote nadeel van invriezen blijft dat je door het invriezen en ontdooien de binnenkant van de friet ‘moesig’ maakt. Ik ben geen expert op het gebied van invriezen van patat, maar weet dat ze in de industrie de voorgebakken friet na het afkoelen zo snel mogelijk naar de diepgevroren toestand brengen. Dus wellicht kun je proberen om niet teveel tegelijk in de vriezer te doen, zodat de vriezer de friet zo snel als mogelijk naar -18C kan koelen. Let er wel op: nooit warme friet in de vriezer gooien, altijd eerst laten afkoelen naar kamertemperatuur.

   grt Carlo

 6. JB schreef:

  Hey, ik heb zojuist een poging gedaan met iets kruimige aardappel van de AH. Ben er erg over te spreken en ze waren licht zoet van smaak en lekker krokant! Ik ben echter wel erg benieuwd waarom de frieten na het voorbakken minimaal een half uur moeten hooien/rusten… ik had geen geduld meer na een kwartier en ze zijn er toch prima uitgekomen. De frieten waren aan de buitenkant overigens al wel afgekoeld tot kamertemperatuur na dat kwartier. Bedankt voor het recept!

  • Carlo schreef:

   Beste JB,

   De frieten verliezen bij het voorbakken (een groot deel van) hun vocht. Dat doet ze ook nog nadat je ze uit de frituur hebt gehaald. Ze zijn dan aan het ‘uitwasemen’. Zodra de friet op kamertemperatuur is gekomen, stopt dit uitwasemen. Een halfuur is hierbij een goed gemiddelde om tot kamertemperatuur te komen. Als het sneller gaat, prima, zolang ze maar gestopt zijn met het afstoten van vocht. Grt Carlo

 7. Cecile Frijns schreef:

  Leuke site met heel nuttige informatie.
  Ik ga het zo doen! Bedankt voor de goede tips!

 8. Maarten MC schreef:

  Precies gevolgd en jawel! Geweldige frieten. Bedankt!
  Zelfs terwijl mijn olie al een beetje op leeftijd was.

 9. Hans Stimm schreef:

  Goede tips! De meeste wist ik al, maar nog niet die van de aardappelrassen. De laatste tijd gebruik de “Frietaardaardappelen” van AH die me ook goed bevallen!

 10. Arie schreef:

  Eindelijk zelf echte en goede patat kunnen bakken! Geweldig uitleg, stukje kennis erbij, de juiste soort aardappelen, olie etc. etc. en eindelijk: echte patat zoals het hoort! Dank hiervoor!

 11. Rob schreef:

  Ik ben een aardappel-addict en daar horen frietjes ook bij natuurlijk. Ook ik ben op zoek naar de lekkerste friet-aardappel. Bijzonder leuk en interessant deze gedetailleerde informatie. Wat me wel verbaast, is dat in de lijst van lekkerste frietaardappels de Frieslander en Bintje niet worden genoemd. Dat verdienen volgens mij deze twee aardappelrassen niet! De Frieslander is net zo lekker als de Agria en Bintje wordt alom geprezen, maar die heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
  Tenslotte heb ik het nooit over ‘patat’. Dat is Hollands terwijl de meeste friet buiten deze twee provincies wordt gegeten (incl. BelgiĆ«). ‘Patat’ betekent ‘aardappel’ en friet is zoveel meer dan alleen de aardappel.

 12. Jean-Paul H. schreef:

  Heerlijk recept! Net een mooie frituurpan op de kop getikt en meteen deze frieten gemaakt. Veel lekkerder dan uit een airfryah!!

 13. Jan de Frituurman schreef:

  Ik heb nog een wel een tip. Ijk je frituurpan! En zorg inderdaad dat je een frituurpan koopt met voldoende vermogen. Dit staat al benoemd, maar is echt belangrijk. Het ijken kan je doen door een kern thermometer te pakken en de juiste temperatuur in te stellen. Markeer deze temperatuur op je frituurpan. Ik heb een aantal frituurpannen gehad en ze weken allemaal veel af van de thermostaat.
  Bedankt voor de info op deze site! Erg handig en accuraat. ps, de “Fantast” van Ikea is een prima kern thermometer.

 14. john verhoeff schreef:

  goede dag

  Mooie uitleg net als vroeger
  van mijn wijle moeder.

  Ik was het even vergeten

  maar hierdoor weet ik het weer.

  vrgr John Verhoeff

 15. Manuela Van hest schreef:

  Hardstikke bedankt hebben er erg van genoten was erg lekker !.

  En krijg er stiekem wel weer zin in als ik hier in de reacties lees

  Veel Liefs Manuela Van hest

 16. Peter schreef:

  Fijn dat het zo klip en klaar word uitgelegd. Hard stikke TOP. Ik heb geen idee welke aardappel het was maar het smaakte erg goed. Woon nu jaar in China dus snak af en toe echt naar patat! Hoppa gewoon in de wok….
  Dank en Groeten, Peter

 17. Michel schreef:

  Het is nu alleen wachten op de site zelf-friet-maken.nl voor ons Zuiderlingen. Patat wat is dat? Haha

 18. Emmy schreef:

  Theoretisch goed verhaal maar rammelt wel in de selectie van geteste aardappels. Agria is je aanbeveling maar mijn ervaring is dat deze aardappel een erg droge friet geeft. Agria is gekweekt op grootte en betere resistentie als TOENMALIG bintje maar niet op de verfijnde smaak als bintje.
  Bintjes en Frieslanders zijn zoals ook door anderen is opgemerkt niet in je test betrokken en dat geeft wel te denken. Maar wat dan ook alles is afhankelijk van persoonlijke smaak.
  In elk geval heb je toch iets moois geproduceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *