De beste manier om met je olie of vet om te gaan

  • De frituurolie- of vet geeft veel smaak aan de patat, zowel in de voor- als in de afbak. Dierlijke vetten geven de meeste smaak, maar of je dit lekker vindt is persoonlijk, dus experimenteer hier mee.
  • Het mixen van olie en vast vet kan erg nuttig zijn om je vet langer mee te laten gaan. Sommige koks mixen arachideolie met ossewit. De arachideolie, die goed tegen hoge temperaturen kan, zakt door zijn hogere eigen gewicht naar de bodem en komt daar met het verwarmingselement in aanraking. Hierdoor krijgt de ossewit zijn warmte niet direct van het verwarmingselement, maar via de arachideolie en blijft daardoor langer goed.
  • Door hitte veroudert je olie of vet. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de veroudering. Zet je frituur dus laag of uit als je hem niet gebruikt en vervang de olie of het vet na maximaal 8 à 10 bakbeurten.
  • Olie en vet wordt na verloop van tijd ranzig door het contact met zuurstof, zelfs als je het niet gebruikt. Ruik aan je koude olie- of vet voordat je gaat bakken. Als deze muffig ruikt is hij aan vervanging toe.
  • Giet geen nieuwe olie bij oude, maar vervang de olie of vet in zijn geheel.
  • Bak alleen frieten in olie of vet waarin geen ander voedsel als vis, gepaneerde snacks (bitterballen e.d.), oliebollen, etc.is klaar gemaakt. De bijsmaakjes die ze in je olie of vet achterlaten, zullen de smaak van je friet bederven.
  • Laat nooit stukjes friet of andere restjes eten in het vet of de olie achter. Ze verbranden daar, zorgen voor vieze smaakjes en zijn ongezond.
  • Olijfolie is ongeschikt om in te frituren. Vooral de (extra) vergine heeft een te uitgesproken smaak en kan niet goed tegen hoge temperaturen. Hoe het dan komt dat je in de winkel frituurolie of -vet ziet liggen waar olijfolie aan toegevoegd is? Dit is vaak minder dan 3% en is meer bedoeld om de prijs van het product te verhogen, dan iets toe te voegen aan je frieten.