De beste aardappel voor patat

Een goede aardappel is het allerbelangrijkst voor het bakken van goede patat. Lees hier waarom.

Ik heb 6 aardappelsoorten getest die op internet en in kookboeken als goede aardappels voor friet genoemd worden. Ik heb ze allemaal op identiek dezelfde wijze bereid: de aardappels in gelijke staafjes van +/- 10 x 10 mm gesneden, 10 minuten onder stromend koud water gezet op 140°C voorgebakken in vloeibaar frituurvet, een halfuur laten afkoelen in de koelkast en vervolgens op 170°C afgebakken in vloeibaar frituurvet.

Ik heb de volgende aardappels getest:

  • Gourmandine. Worden verkocht als zogenaamde smulaardappels bij bijvoorbeeld supermarkt de Deen. Teveel suikers, worden bruin, te compact van binnen, ongeschikt voor friet.
  • Agria. Deze aardappel wordt in Amsterdam door snackbar Eiburgh en restaurant Trèz in de Pijp gebruikt. Smaakvol, echte patat buitenkant. Wat je je van een zelfgemaakt frietje voorstelt.
  • Berber. Kwam ik tegen in de Deen. Reusachtige melige aardappel. Smakeloos, maar fantastische structuur aan de buitenkant voor Franse frietjes.
  • Arran Victory. Beste aardappel voor friet volgens Heston Blumenthal. Bakt mooi af, knapperige buitenkant en volle binnenkant met aardappelsmaak; heeft een echte volle bite. Wel een extreem droge aardappel, die echt wat frituurvet moet opnemen om niet te droog te worden. Afbakken in ossewit is een aanrader bij deze aardappel. Mis een beetje luchtigheid in de aardappel, maar wel een moeilijk verkrijgbare topper.
  • Peach bloom. Bakt prachtig af, nauwelijks suikers. Erg zoet, maar minder aardappelsmaak dan arran victory of agria. Beetje melige binnenkant, wat droog van binnen. Optie voor franse frietjes, iets meer smaak dan berber.
  • Bergerac. Aardappel van een oud Frans ras, volledig paars van kleur! Leuk om een keer paarse frieten mee te maken. Toch heeft de kleur veel invloed op de smaakbeleving, je moet hem eigenlijk met je ogen dicht eten. Daarnaast is de aardappel niet heel geschikt voor frituren. Was nattig en pappig van binnen.

Mijn favoriet: de Agria, grote aardappel, smaakvol, bakt mooi af en goed verkrijgbaar.

One comment

  1. […] dacht altijd dat de Bintje de perfecte frietaardappel was maar in dit artikel wordt voor dikkere (Belgische) frieten de Agria aanbevolen, voor dunne (Franse) frietjes de […]